maanantai 5. kesäkuuta 2017

Persona 4 Golden (PS Vita)

Kehittäjä: Atlus 
Julkaisija: NIS America
Genre: JRPG



Kun ostin PS Vitan pari kuukautta sitten (hetken mielijohteesta), aloin tutkia mitä hyviä pelejä laitteelle on valmistettu. Konsolille julkaistaan harmillisen vähän pelejä enään vuonna 2017, vain Japanissa uusista peleistä tehdään säännönmukaisesti versio myös kyseiselle käsikonsolille. Persona 4 Golden on julkaistu Euroopassa Vitalle vuonna 2013. Löysin pelin PS Storen kevät –alesta viiden kultataalerin hinnalla. Tässä nopeat fiilikset teoksesta.

 

 

Koulua, töitä, kavereita ja telkkuja

Persona sarja ei ollut minulle millään tavalla tuttu ja pelin animehenkinen ulkonäköratkaisu herätti epäilyksiä. Järkytykseni olikin suuri, kun tajusin pelin etenevän koulua käymällä. Opinahjossa tulee menestyä, vapaa-ajalla pitää painaa duunia ja kaverisuhteita tulisi vaalia parhaansa mukaan. Mutta tietenkin kun kyseessä on korkeamman luokan animehäröilyä, pitää pelaajan kaiken tämän ohella selvittää mystisiä murhia rinnakkaismaailmassa. Ja tämä maailma sijaitsee televiisioissa. Jep jep.

Persona 4 alkaa siitä, kun pelaajan ohjastama kaupunkilaispoju sensei-chan saapuu pieneen maalaiskylään.Vaikka paikka vaikuttaa aluksi idylliseltä, selviääkin että kaikenlaista salakähmäistä on meneillään. Pian alkaa ihmisiä löytymään vähemmän elävinä mm. puhelinpylväistä roikkumasta. Tietenkään paikallisiin poliiseihin ei voi luottaa, vaan pääpoju kavereineen alkaa tutkimaan tapausta, johon televisiomaailma, varjo-olennot, henkilökohtaiset personat ja iso nalle liittyvät. 




Persona 4 Golden ilahduttaa kerronnallaan ja omakohtaisuudella. Pelaajalle tulee olo itsenäisyydestä, hän kun saa itse päättää mitä ja milloin mitäkin tehdään. Muut pelin hahmot ovat ihastuttavan persoonallisia ja on uskomatonta miten hyvin pelin lokalisaatio on toiminut. Ääninäyttely on äärimmäisen taidokasta ja pyrin välttelemään kaikenlaista dialogin kelausta mahdollisimmaan paljon.




Sisäinen animepoikani heräsi

Pelin aluksi ärsyttävältä vaikuttanut taide osoittautuikin eläväksi ja juuri oikealla tavalla ylilöydyksi. Kaikki on värikästä, överiä ja energistä. Persona 4 yhdistelee loistavalla tavalla visuaalisen ja tarinallisen elämyksen erinomaiseen äänimaailmaan. Musiikit ovat juuri oikeanlaisia poppirenkutuksia, jotka sopivat pelin maailmaan kuin animenyrkki taikaninjan otsaan. 




Ainoa selkeä heikkous pelissä on taistelemisen ja luolastojen saralla. Muuten dynaaminen pelikokemus kärsii puuduttavan pitkistä telkkumaailma -sessioista. Jos hahmoista haluaa kehittää ultimaattisia tuhokoneita, on päivät optimoitava niin että aikaa jää pienempien mörköjen mukiloimiseen. Jrpg pelien henkeen  Persona 4 pitääkin sisällään grindaamisen makua. Tämä ei varmaan haittaa kaikkia potentiaalisia pelaajia ja onkin hyvä, että pelin vaikeusaste on alussa säädettävissä.


Persona 4 Golden on erinomainen peli. Haluaisin löytää jotain suurta valitettavaa tai moitittava pelistä, mutta kyseinen tekelä on hyvin tyylipuhdas suoritus. Olen kiintynyt pelin hahmoihin ja sen mailmaan. Mielestäni ei ole liioiteltua sanoa, että jo tämä peli itsessään oikeuttaa PS Vitan hankkimisen. 

Arvosana: Viisi animeheittotähteä viidestä💥💥💥💥💥





Teksti: Samuli
















Ei kommentteja:

Lähetä kommentti